Mobilierul din lemn este frumos și elegant și poate fi integrat în foarte multe stiluri de design interior. Acesta poate fi confecționat din diferite tipuri de lemn, cum ar fi stejar, frasin, fag, mahon sau cireș, care este finisat cu un strat de protecție: fie cu lac, fie cu vopsea protectoare. Unele tipuri de lemn sunt mai rezistente la uzură decât altele, astfel, trebuie să-i asigurăm o rezistență cât mai îndelungată.
Ți se pare pretențios un mobilier din lemn? Să știi că nu e deloc așa! În acest articol îți vom arăta 5 trucuri pentru a întreține acest tip de mobilier, astfel încât să arate la fel și după câțiva ani. Ține cont de aceste 5 sfaturi și bucură-te de mobilierul tău din lemn mulți ani de acum încolo!
- Îndepărtează praful în mod regulat
Particulele de praf se depun pe mobilier zilnic, iar ștergerea acestora în mod regulat crește durabilitatea mobilierului tău. O perioadă mai lungă de timp în care nu s-a șters praful de pe suprafața mobilierului, particulele de praf vor forma un strat care duce la zgârieturi ale acestuia. Dacă acumularea de praf este una considerabilă, e recomandat să folosești un șervețel sau o cârpă cu apă călduță. Însă ai grijă! Șterge întotdeauna cu un șervețel uscat după, pentru a evita umiditatea reziduală.
De asemenea, evită să folosește detergenți sau soluții de curățare cu pH acid sau alcalin. Iată câteva propuneri de materiale pe care ai putea să le folosești atunci când vrei să ștergi praful:
- Pânză de bumbac(aici poate fi folosit chiar și un tricou vechi de al tău).
- Prosoape din microfibră
- Puf cu pene
- Controlează umiditatea din încăperea ta
Evită expunerea mobilierului din lemn la umiditate sau la schimbări bruște de umiditate. Acest lucru poate cauza încovoiere, fisurare sau deformare. De ce se întâmplă asta? Lemnul are tendința de a absorbi umezeala, acest lucru ducând la umflare și deformarea mobilierului.
Cum poți preveni acest lucru? Există câteva moduri prin care poți controla umiditatea din casa ta:
- Achiziționează un umidificator! Acesta va menține nivelul optim de umiditate din casa ta și nu numai că îți va păstra mobilierul intact o perioada mai mare de timp, ci va fi benefic și asupra sănătății tale.
- Încearcă să aerisești camerele în mod constat, însă evită zilele ploioase.
- Optează pentru bile de camfor și naftalină. Sunt excelente la absorbția umidității.
- Evită expunerea la lumina soarelui
Expunerea mobilierului din lemn la lumină directă a soarelui sau la surse puternice de căldură pot cauza decolorarea sau fisurarea lemnului. O sursă de lumină sau căldură care va cădea în mod constat pe orice suprafață din lemn poate provoca daune luminoase. Se va produce așa numită arsură care de cele mai multe ori este o deteriorare permanentă, iar reabilitarea mobilierului ar putea fi dificilă. Prin urmare, asigură-te că mobilierul din lemn nu este expus la lumină puternică.
- Evită să așezi ceștile sau paharele direct pe mobilier
De câte ori s-a întâmplat să punem o ceașcă de cafea pe mobilier și să rămână o urmă mare pe suprafața acestuia. Nimănui nu-i plac petele vărsate pe mobilierul din lemn. Așează ceștile pe un suport pentru pahare sau folosește un coaster.
- Îndepărtează petele dure
E normal să scăpăm lichide pe masă, sau să pătăm accidental mobilierul, însă și mai important este să te asiguri că pata nu rămâne mult timp. Există mai multe modalități de a îndepărta petele de pe mobilierul de lemn, în funcție de tipul de pată și de gradul de sensibilitate al lemnului.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta în astfel de situații:
- daca pata este una de culoare închisă, cauzată de apă, folosește oțet. Petele de apă lăsate pe suprafața de lemn o perioada mai lungă de timp, duce la înnegrirea acesteia, iar cea mai bună metodă este să înmoi o cârpă în oțet și să ștergi ușor pata până când semnul dispare. Se amestecă o parte de oțet cu patru părți de apă și se șterge pata cu un burete ușor umezit și se clătește bine cu apă curată. Nu uita să ștergi suprafața la final cu o cârpă uscată pentru a absorbi particulele de apă.
- dacă petele sunt unele de culoare albă, pasta de dinți albă și bicarbonatul de sodiu fac minuni. Șterge pata cu o soluție formată din puțină pastă de dinți și bicarbonat, iar apoi șterge cu o cârpă uscată.
Este important să testezi orice soluție pe o porțiune mică și invizibilă a mobilierului înainte de a o aplica pe întreaga suprafață pentru a vedea cum reacționează lemnul.
Un mobilier din lemn va fi întotdeauna la modă, iar protejarea acestuia pe timp îndelungat poate fi o provocare. Cel mai bun sfat pe care îl putem da în această privință este să ai grijă regulată de mobilierul tău. Ținând cont de sfaturile și trucurile noastre de curățare a mobilierului, cu siguranță te vei putea bucura de el mult timp de acum încolo. Cu cât ești mai regulat cu întreținerea mobilierului din lemn, cu atât este mai ușor să îț întreți pe termen lung.