Casele construite cu structură din lemn sunt o alegere tot mai populară în rândul oamenilor care doresc să aibă o casă ecologică și durabilă. Lemnul este un material natural și poate fi obținut din surse regenerabile, în timp ce structura de lemn poate fi proiectată pentru a fi puternică și rezistentă chiar și la cutremure.
De asemenea, casele cu structură de lemn au un aspect estetic plăcut și pot fi personalizate în funcție de preferințele proprietarilor. Indiferent că alegi să folosești structura de lemn doar la interior, la exterior sau chiar ambele, pentru a evita anumite probleme de-a lungul anilor și pentru a avea o rezistență cât mai mare, această structură trebuie protejată corespunzător împotriva insectelor și a factorilor externi.
Așadar, fie că vrei să construiești o casă, un foișor sau o clădire comercială, iată câteva sfaturi pentru a obține o lucrare durabilă și o structură de lemn cât mai rezistentă. Aceste măsuri trebuie luate atât pe perioada proiectării structurii de lemn, cât și după finalizarea proiectului.
- Curăță suprafața lemnului: Înainte de a realiza structura de lemn, trebuie să elimini orice fel de impurități de pe suprafața lemnului. Poți folosi o perie și apă sau substanțe degresante dacă lemnul a mai fost tratat anterior.
- Aplică grundul: Grundul este prima substanță cu care se tratează lemnul după ce a fost pregătit pentru tratare. Rolul acestei substanțe este de a acoperi toate scobiturile și porii lemnului și pentru a permite o mai bună aderență a celorlalte substanțe de protecție a acestuia.
- Aplică o substanță de protecție: După ce s-a uscat grundul, trebuie să aplici o substanță de protecție a lemnului, iar aceasta poate fi: baiț, lazură sau lac.
- Controlează umiditatea: Umiditatea excesivă poate dăuna lemnului și poate cauza mucegai. Ai grijă să fie casa bine ventilată și să existe un sistem de drenare adecvat pentru a evita acumularea de apă.
- Repară imediat orice defect: Orice fisură sau zonă deteriorată trebuie reparată cât mai repede posibil pentru a evita extinderea problemelor.
- Verifică periodic: Este important să se facă verificări periodice pentru a detecta orice probleme potențiale ale structurii de lemn, înainte ca acestea să devină serioase.
- Păstrează lemnul uscat: Lemnul trebuie păstrat uscat pentru a evita deformarea sau putrezirea, iar în cazul în care aveți structuri exterioare unde ploaia poate ajunge direct pe lemn, trebuie luate măsuri necesare pentru a te asigura că lemnul nu putrezește.
Acestea sunt doar sfaturi generale de păstrare a structurii un timp cât mai îndelungat, însă structurile de lemn exterioare necesită o atenție mai mare. Vremea poate influența în mare măsura durabilitatea și rezistența unei structuri de lemn. Indiferent că plouă, e vânt, zăpadă sau soare, toate aceste fenomene pot provoca daune: de la decolorarea lemnului, până la putrezirea lui. Pentru astfel de structuri, e recomandat să se aplice unul sau două straturi de vopsea pentru exterior în decursul a două luni de la construirea structurii sau chiar înainte de a o ridica.
Bineînțeles, structurile exterioare cu cadru din lemn necesită la fiecare 2 sau 6 ani, în funcție de expunerea la soare, un nou strat de vopsea. Cum îți dai seama care este timpul optim de a aplica un strat nou de vopsea pe structura de lemn? Ei bine, pentru structurile exterioare care sunt expuse la lumină UV și la vremea de afară este recomandat să se aplice o dată la 2-3 ani, iar pentru structurile care sunt acoperite și nu sunt expuse vremii de afară, e recomandat o dată la 5-6 ani.
Dacă nu ai respectat toate cele menționate anterior, probabil te-ai confruntat cu diverse probleme. Însă, noi am pregătit și câteva sfaturi de care să ți cont atunci când intervenția ta a fost puțin mai întârziată:
Atunci când lemnul a fost atacat de insecte: Dacă lemnul a apucat să se deterioreze din cauză că a fost atacat de insecte, ciuperci și și-a pierdut din rezistență, e recomandat să înlocuiești lemnul afectat. În schimb, daca lemnul a fost atacat de insecte, dar nu și-a pierdut rezistența, se recomandă aplicarea unui tratament curativ, prin injectarea lemnului.
Atunci când lemnul nu a fost tratat anterior: Dacă structura casei tale nu a fost tratată, dar nu a apucat să fie afectată de factorii externi, atunci poți începe tratarea lui preventivă prin aplicarea unui strat de tratament.
Atunci când lemnul a fost afectat de soare: Structura exterioară are uneori tendința de a-și pierde din culoare din cauza razelor UV. În acest caz, lemnul afectat poate fi împrospătat cu baiț.
Probabil te întrebi de ce să optezi pentru o structura din lemn dacă pot apărea atât de multe probleme. Astfel de structuri au numeroase avantaje spre deosebire de structurile din beton sau fier. Dacă vrei să te convingi, poți citi articolul nostru dedicat acestui subiect aici.