Toată lumea știe ce este cheresteaua, dar oare toată lumea știe cum devine lemnul cherestea?
Cheresteaua este un material lemnos, cu fețe plane, paralele, obținută prin procesare, la gater sau în fabrica de cherestea și este cel mai des folosit în construcții și în confecționarea mobilei.
O clasificare generală a cherestelei ar fi după esență, și din acest punct de vedere cunoaștem două feluri de cherestea:
- a) din esență de lemn moale, cum ar fi rășinoasele, ca de exemplu: bradul, molidul sau pinul
- b) din esențele de lemn tare, cum ar fi foioasele, ca de exemplu: arțarul, fagul, frasinul, stejarul,
Primul pas în producerea cherestelei
Procesul de fabricare a cherestelei începe prin tăierea copacilor selectați (marcați). Odată ce copacul este tăiat, se curăță de crengi și este tăiat la dimensiuni convenabile pentru transport. Secțiunile de arbori sau buștenii sunt apoi încărcate pe camioane folosind încărcătoare de bușteni pe roți și sunt transportate în fabricile de prelucrarea a cherestelei.
Pasul doi: fabrica de cherestea
Fabrica de cherestea este acea unitate industrială, cu mai multe puncte de lucru, în care buștenii aduși din pădure se transformă în cherestea.
Principalele punctele de lucru al unei fabrici de cherestea sunt:
- Un depozit de bușteni
- O hală de fabricație
- Un punct de tratare termică și/sau chimică a cherestelei
- Un depozit de cherestea
În primul punct de lucru al fabricii de cherestea, în depozitul de bușteni, înafara descărcării și depozitării se mai întâmplă și alte lucruri. De exemplu aici vor fi sortați buștenii din punct de vedere tehnologic, apoi aici vor fi și curățați, decojiți, ca mai apoi să fie sortați pe lagăre.
În al doilea punct de lucru, în hala de fabricație se întâmplă de fapt transformarea buștenilor în cherestea.
Procesul de fabricare începe cu debitarea.
Debitarea este acel proces prin care din bușteni ajungem la o prima formă de cherestea, adică prin intermediul unor ferăstraie imense, de tip panglică, bușteanul este tăiat, pe lungime, până aproximativ la mijlocul acestuia apoi este întors și tăiat mai departe până când este complet feliat.
În funcție de calitatea cherestelei și în funcție de ce calitatea dorim să conferim cherestelei, debitarea poate fi de două feluri: directă sau debitare de la un capăt la altul. Din prima variantă rezultă o cherestea de o calitatea slabă, aceasta fiind lată și grea, care în timpul uscării, cel mai probabil se va deforma, de aceea, această variantă, nu se prea folosește.
Ca să obținem o scândură de bună calitatea, după tăiere, aceasta trebuie tivită. Tivirea este o operațiune prin care se prelucrează marginile scândurii, astfel încât să scăpăm de scoarța de pe marginile acesteia. Mai mult, tot de acest procedeu ține și eliminarea defectelor, și asigurarea perfecțiunii mărimilor atât pe lățime cât și pe lungime.
Peste această operațiune, se mai pot aplica și alte operațiuni de îmbunătățire a lemnului cum ar fi tratarea prin aburi, un proces termic prin care se urmărește mai ales uniformizarea culorii lemnului și îmbunătățirea calității tehnologice a acestuia.
Când scândura este gata, se transferă în depozitul de cherestea și stivuită în așa fel încât să poată începe procesul de uscare naturală a acesteia, de aici se face și pregătirea acesteia pentru expediere. Uscarea lemnului se mai poate face și în mod forțat, în uscătoare speciale. Uscarea lemnului poate fi influențată de mai mulți factori:
- Esența și tipul lemnului
- Grosimea scândurii
- Umiditatea: inițială și cea finală
Pentru folosirea lemnului în industrie, lemnul nu se va usca în mod natural, ci se va folosi metoda uscării forțate. Această metodă are avantaje și dezavantaje față de metoda de uscare naturală, dar pentru că în industrie necesitatea este mare, se va folosi preponderent această metodă.
În ceea ce privește fabricarea mobilei, aici lucrurile se schimbă, deoarece pentru a produce o mobilă bună, de lungă durată și estetic perfectă, avem nevoie de ceea ce este mai bun din lemn, tratat cu aceeași atenție ca mobila, de la alegerea esenței și tipului de lemn până la uscare. Pentru o calitate premium avem nevoie de multă răbdare și pricepere, iar elementul cheie al unei scânduri de înaltă calitate este uscarea, dar desigur toate celelalte procedee sunt importante. Așadar uscarea naturală…..În primul rând aș începe prin a vă spune câte lucruri despre lemn.
Lemnul este un material higroscopic ca și sarea, ceea ce înseamnă că lucrează în continuu, absorbind umiditatea din mediul înconjurător. Desigur cu această caracteristică acesta se modifică, mai ales în dimensiuni, adică cu cât absoarbe mai multă umiditate cu atât crește mai mult în volum, în dimensiuni. Aceste lucruri fac uscarea naturală un proces delicat, pentru că trebuie să nimerim exact acea umiditate perfectă, care conferă lemnului stabilitate în raport cu umiditatea din mediul înconjurător, în acest fel eliminând acel joc al lemnului, care l-ar redimensiona. Cheresteaua folosită pentru mobilă trebuie să aibă o umiditate ideală între 8-12%.
Procesul de uscare naturală: constă în expunerea cherestelei stivuite, în mod corespunzător, la aer, în așa fel încât aceasta să fie ferită de directa acțiune climaterică, adică de precipitații și de razele directe ale soarelui. Durata medie de uscare a cherestelei este de 1 an/1 cm grosime în ceea ce privește cheresteaua de esență tare, respectiv de 6 luni/1cm grosime la cheresteaua de esență moale.
Partenerul dumneavoastră de nădejde în obținerea unei cherestele de calitate, este compania Deak Trans, care pe parcursul a mai multe decenii a reușit să obțină un nume oferind produse de calitate înaltă atât pentru producția de mobilier cât și pentru industria de construcții. Acesta produce materie primă din lemn de esență tare (stejar) pentru producția de mobilier cât și material prim pentru industria de construcții cum ar fi: căpriori, grinzi și scânduri. Mai mult, compania este la dispoziția clienților săi și prin producerea de material prim personalizat, la cererea clienților. Astfel, pentru un material produs cu cea mai mare atenție, pricepere și răbdare, apelați la noi cu încredere. Ne găsiți în Sovata pe strada Praidului 143, sau la numărul de telefon 0742377446.