Tipuri de lemn: Cum alegem cel mai bun lemn pentru mobilier?
În blogul anterior, v-am introdus în tainele prelucrării lemnului, în Cum se confecționează cheresteaua, în cum ajungem să avem o cherestea de cea mai bună calitate pentru fabricarea mobilei, cât este de diferit acest proces de cel pentru confecționarea cherestelei pentru industria construcției.
Prin prezenta înscriere, dorim să vă acomodăm cu tipurile de lemn care se folosesc în industria mobilei, cu punctele forte și mai puțin forte a fiecărui tip de lemn, cu indicații privind mobila și lemnul care i se potrivește cel mai bine. Așadar iată succintul ghid al tipurilor de lemn pentru fabricarea mobilei.
Pinul
Pinul este un lemn destul de popular, folosit într-o mulțime de proiecte de mobilier de diferite tipuri. Este una dintre cele mai comune tipuri de lemn folosit pentru fabricarea mobilei din lemn masiv datorită calității sale ușoare, ca modelare, îndoire, etc..
Lemnul de pin provine din pădurile de pin, originari în America de Nord și Europa. Culoarea naturală a acestui lemn este de un gălbui, cu noduri mai închise la culoare, caracteristice acestui tip de lemn. Lemnul de pin este mult mai ușor decât celelalte tipuri de lemn pentru confecționarea mobilei. Astfel, este ideal pentru familiile care adoră naturalețea, dar se mută des, deoarece este ușor de ridicat și de transportat. Este, de asemenea, un lemn cu costuri mai mici, dar care are totuși proprietăți de longevitate, o anumită rigiditate, la care se poate conferi un aspect natural, dar nu prea mult dichis, căci acestui tip nu îi stă prea bine.
Stejarul
Stejarul provine din păduri de foioase, și nu este cel mai răspândit soi, deși încă se găsește și la noi. Culoarea lemnului de stejar variază de la un maro deschis la un ton roșiatic, adânc brăzdat. Este un lemn nobil, desigur de înaltă calitate, mai ales dacă este tratat corespunzător, cu aceeași blândețe și înțelepciune pe care o dobândește acest copac dealungul anilor. Este extrem de durabil dar nu se lasă lucrat atât de ușor precum un pin. Este alegerea perfectă pentru confecționarea de mobilier, mai ales într-o familie cu tradiție, în care totul, inclusiv mobila, se transmite din generație în generație, dar care deține un buget generos. Acesta este acel lemn căruia îi stau bine elementele sculptate manual.
Mesteacănul
Este acel copac al cărui scoarță este albă și pădurea alcătuită din acești copaci este mai luminoasă decât celelalte datorită acestei scoarțe de coloare deschisă, de aceea și plantele o iubesc mai mult, găsim în aceste păduri, o iarbă moale și o serie de flori de câmp. Este considerat copac național în Rusia. Lemnul de mesteacăn este unul dintre cei mai durabili și puternici tipuri de lemn de esență tare. Este de culoare blondă și este perfectă pentru confecționarea mobilierului de stil modern și datorită granulației mici, și texturii mătăsoase al acestuia, care poate fi șlefuit foarte fin.
Nucul
Nucii sunt, de asemenea, ca stejarii, niște copaci foarte viguroși și trainici. Este o specie ocrotită la noi, iar frumusețea acestui lemn o conferă porii mari, uniform răspândiți în inelul anual și umpluți cu substanțe negricioase. Este ideal pentru a face mobilier deoarece își menține forma și timp o sută de ani, fără a se deforma, decolora sau a ceda altor probleme comune cu mobilierul din lemn de esență tare.
Arțarul
Deși este un lemn durabil se consideră a fi un lemn tare, cu costuri relativ mici. Lemnul de arțar este bun pentru confecționarea unor obiecte de uz zilnic, cum ar fi dulapurile de haine, insulele de bucătărie și mese de bucătărie. În general, este o opțiune excelentă pentru familiile tinere și familiile cu copii, deoarece arțarul este suficient de durabil pentru a rezista la coroziunea copiilor care se joacă și nu știu încă să aprecieze și să aibă grijă de lucruri. La noi, nu prea se folosește pentru confecționarea mobilei, însă cu atât mai mult în confecționarea instrumentelor muzicale, în special a viorii. Culoarea acestui lemn este foarte deschisă mergând spre auriu, sau brun roșiatic. Se prelucrează și finisează destul de ușor.
Alte informații utile
Duritatea lemnului
Duritatea diferitelor tipuri de lemn nu se constată doar la întâmplare, după ochi. Aceasta este considerată a fi proprietatea mecanică a materialului lemnos de a opune rezistență unui corp de natură tăioasă, cum ar fi de exemplu un cui, care este acționat asupra lui. Aceasta testează desigur structura lemnului, rezistența acestuia la rupere. În termeni de specialitate acest test este testul Janka și se efectuează cu o bilă de oțel.
Nota bene: umiditatea din structura unui lemn este determinantă în stabilirea durității lemnului. Astfel, duritatea scade odată cu prezența umidității în structura acestuia. Lemnul tratat cu profesionalism, însemnând inclusiv că este uscat în conformitate cu standardele stabilite pentru fiecare tip de lemn în parte, conferă lemnului niște caracteristici extraordinare, care apoi dau și trăinicia mobilei confecționate dintr-un lemn sau altul.
Mai sunt și alte caracteristici mecanice ale lemnului, toate se testează în laboratoare speciale, înainte de folosință. Astfel de caracteristici ar fi: rezistența lemnului și durabilitatea.
Dacă sunteți în căutarea unui lemn cu o durabilitate ridicată iată ce trebuie să căutați: un lemn cu un rating Janka de cel puțin 900, poate chiar de 1200 pentru o uzanță mare, cum ar fi podelele cu trafic ridicat.
Porii lemnului
Acum că știm deja să ne orientăm în privința durității putem trece la ceva mai fin, la partea de design căci și acesta contează enorm la o mobilă.
Porii lemnului sunt de fapt celulele lemnoase ale acestuia. Sunt niște orificii mai mici sau mai mari, de diferite forme. În funcție de vârsta copacului și dimensiunea porilor se schimbă. Astfel, cu cât porii sunt mai mari, lemnul este mai imatur, cu cât porii sunt mai mici, copacul este mai matur. În funcție de așezarea acestora pe inelul anual, distingem pori așezați în formă inelară sau pori dispersați, și pot fi umpluți sau nu cu membrane celulozice. Acești pori definesc oarecum dungile și textura lemnului.
Concluzii
Deci, care este cel mai bun lemn pentru pardoseli, și care pentru dulapuri și alte tipuri de mobilier?
Pentru laici, care acum, după citirea atentă a acestui articol, nu mai sunt atât de laici, există o regulă importantă atunci când vine vorba de alegerea lemnului pentru podele, și anume: se va alege un lemn durabil! De ce? Pentru că acestea presupun un trafic intens. Astfel, cele mai rezistente podele și chiar trepte interioare, se fabrică din stejar, sau arțar. Nu uitați însă, înainte de a alege dintre cele două opțiuni, trebuie să vă asigurați că aveți un buget destul de încăpător pentru acest lucru și că merită investiția din punct de vedere al duratei acesteia: dacă doriți să vă stabiliți o perioadă destul de lungă în casa sau apartamentul în cauză. În schimb, o astfel de investiție, ridică foarte mult valoarea unei locuințe, deci…..banii vorbesc și decid și calitatea, mai mult, au ceva de spus și când vine vorba de frumusețe!
În ceea ce privește dulapurile, și acestea sunt expuse la uzură, dar nu în felul în care sunt expuse podelele. Prin urmare, pentru dulapuri se pot folosi și tipuri de lemn mai moi, în special pentru lucrările de detaliu.