Lemnul pentru construcții
Preocuparea de mediul înconjurător a devenit o preocupare globală. Pentru binele nostru, al tuturor, ar fi de preferat ca toate țările, companiile și chiar noi, persoanele fizice, să abordăm în mod conștient aceasta temă pentru a atenua din daunele produse până acum mediului înconjurător. Procesele de construcție și materialele de construcții sunt elemente care pot dăuna mediului înconjurător, în procent destul de ridicat. Astfel, a crescut interesul pentru dezvoltarea a noi tehnici de construcție și de a folosi materiale ecologice, sustenabile.
Lemnul ca sursă sustenabilă de construcție
Lemnul este o resursă regenerabilă, care contribuie la sustenabilitatea industriei construcțiilor. Din cauza defrișărilor masive din ultima perioadă, ne este greu să privim lemnul ca material de construcție. Cu toate acestea, materialele de construcție fabricate, cum ar fi betonul și oțelul, au o amprentă de carbon uriașă, provocând și mai multe daune mediului. Utilizarea lemnului, în loc de oțel sau beton reducem impactul asupra mediului, precum și costurile de construcție și exploatare.
Progresele tehnologice din domeniul construcțiilor permit utilizarea lemnului într-o gamă largă inclusiv în construcția de clădiri nerezidențiale. Standardele din acest domeniu au evoluat în consecință, pentru a se putea aplica și construcțiilor din lemn.
Lemnul ca material de construcție
Lemnul este un material organic versatil, practic singurul material de construcție regenerabil. Structurile din lemn au anumite proprietăți care le fac durabile și puternice. Cu un tratament adecvat de ignifugare, lemnul poate fi un material de construcție fiabil, cu o durată lungă de viață.
Proprietățile lemnului
Conductivitate termică: Lemnul nu își schimbă foarte mult caracteristicile, în privința dimensiunii, atunci când este expus la căldură. De asemenea, combinația dintre conductivitatea termică scăzută și căldura ridicată a acesteia, asigură o izolare perfectă, organică.
Conductivitate sonoră: Lemnul poate amplifica sau atenua sunetul în funcție de orientarea sa. Undele sunetului se transmit dealungul porilor și se atenuează dacă undele se lovesc perpendicular de acestea.
Conductivitatea electrică: Lemnul uscat este un izolator electric excelent și nu acumulează energie electrică statică. Cu toate acestea, rețineți că rezistența electrică a lemnului este invers proporțională cu conținutul acestuia de umiditate.
Proprietăți mecanice: Lemnul are o rezistență și o durabilitate ridicată. Rezistența materialului se referă la capacitatea acestuia de a rezista influențelor exterioare. În funcție de direcția și natura aplicației de încărcare, elementele din lemn pot lucra la compresiune, îndoire, întindere, forfecare și tăiere.
Calități estetice: Lemnul este considerat confortabil, rustic și decorativ. De asemenea, este prezent în diferite culori, forme, esențe, texturi și chiar arome. Cu acest tip de versatilitate, acest material este, de asemenea, o alegere excelentă pentru confecționarea mobilierului de exterior, dar mai ales pentru interior. Acesta poate căpăta diferite aspecte, în funcție de finisajele aplicate. Având în vedere versatilitatea acestuia și modul destul de ușor de lucru cu acesta, și cei pasionați de bricolaj îl pot folosi în diferitele lor proiecte simple sau chiar mai complexe pentru confecționarea unor elemente de decor pentru uz casnic.
Întreținerea lemnului: Lemnul nu ruginește ca metalele și și prin tratarea acestuia în mod corespunzător poate fi întreținut foarte bine. Lemnul vechi poate fi restaurat, deși operațiunea poate fi costisitoare și îndelungată.
Varietate: Există mai mult de 5000 de specii de lemn, iar proprietățile menționate mai sus variază de la un tip de lemn la altul.
Limitările lemnului
Lemnul are limitări ca orice material de construcție, dar acestea pot fi atenuate prin mai multe metode de protecție. În mod ideal, lemnul ar trebui să fie utilizat printr-o serie de metode și procedee de protecție și tratare.
Contracție și dilatare: Lemnul este un material higroscopic, ceea ce înseamnă că absoarbe umezeala din aer. Acest lucru face ca lemnul să se contracte la influența umidității din aer: adică se dilată și se strânge.
Descompunere biotică: Deoarece lemnul este un material organic, se descompune în materie organică și anorganică, proces care face parte din ciclul nutrienților și este esențial reciclării materiei finite.
Fiind organic, în timpul vieții acestuia suferă o serie de deteriorări: din cauze biologice și nebiologice (de exemplu climaterice). Deteriorarea din cauze biologice este tot ceea ce înseamnă atacul ciupercilor, termitelor, gândacilor, etc., iar cele nebiologice, înseamnă o serie de efecte climaterice: soare, vânt, apă, substanțe chimice, foc, etc.
Metode de protecție a lemnului
Cum am mai precizat și în articolul nostru anterior, Cum alegem lemnul potrivit pentru proiectul nostru, selectarea lemnului potrivit pentru proiectele noastre este esențial! Foarte important este apoi și procesul de uscare și procedeele de tratare a lemnului. Toate acestea la un loc, vor ajuta la întărirea rezistenței și longevității materialului.
Pasul 1: Curățarea suprafețelor
Înainte de orice tratament aplicat oricărui material, se va asigura eliminarea impurităților și a urmelor lăsate de trecerea vremii ca efect al deteriorării biologice și nebiologice laolaltă. Acest lucru se poate efectua cu jet de apă sub presiune înaltă sau cu anumite substanțe degresante. Desigur, de acest pas ține și șlefuirea ulterioară a lemnului, care servește nu numai la îndepărtarea elementelor curățate în procesul de curățare aplicată înainte ci și pentru uniformizarea suprafeței materialului.
Pasul 2: Aplicarea grundului
Este procedura care trebuie să pătrundă în porii lemnului pentru a-l proteja din interior. Această bază va asigura mai târziu și aderența celorlaltor soluții de tratare a lemnului. Prin aplicarea acestei baze asigurăm și prevenția în fața deteriorării biologice.
Pasul 3: Aplicarea stratului de protecție
După ce s-a asigurat purificarea lemnului se va aplica stratul de protecție. Stratul de protecție este asigurat prin următoarele soluții: baiț sau lac.
Lemnul ca produs verde
Regenerabil
Spre deosebire de alte materiale de construcții, cum ar fi betonul și oțelul, lemnul este regenerabil, poate fi recultivat de mai multe ori.
Reutilizarea și reciclarea
Deșeurile de lemn pot fi reciclate și transformate în produse noi. De asemenea, conform noilor trenduri de design, utilizarea materialelor reciclate este în vogă.
Amprenta de carbon
Procesele de producere a oțelului și betonului eliberează dioxid de carbon poluând greu mediul înconjurător, de asemenea, și transportul acestora contribuie la poluare cu emisii de carbon. Pe când lemnul, recoltat din păduri gestionate în mod durabil are o amprentă de carbon mult mai mică, pe de altă parte, copacii absorb dioxidul de carbon în timpul fotosintezei.
Accentul dorim să îl punem pe pădurile gestionate în mod durabil! Oricare ar fi proiectul dumneavoastră, pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales al copiilor noștri, vă sfătuim să vă procurați materia primă din aceste locuri unde se pune accent pe sustenabilitate și pe ocrotirea mediului înconjurător.
Acestea fiind spuse, vă invităm să aruncați un ochi pe oferta noastră de materiale prime pentru construcție sau chiar pentru fabricarea mobilei!